На откриването на Солунския международен панаир гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че възстановяването на гръцката икономика върви по-бързо от очакваното и повиши прогнозата за растежа на брутния вътрешен продукт тази година от 3,6 на цели 5,9 процента. Мнозина представители на бизнес средите в Гърция обаче, като подчертават тесните икономически връзки между България и Гърция, виждат и известно забавяне в динамиката на тези отношения, което само отчасти се дължи на кризата с пандемията от КОВИД-19.

Димитрис Янакис, първи зам-председател на търговско-промишлената камара в град Серес, вижда причините за забавянето в икономическото сътрудничество в увеличената себестойност на производството и услугите в България след влизането в Европейския съюз.

„Имаме много съвместни проекти. Много компании от Серес развиват дейност в България. Нашата префектура има много добри връзки с област Благоевград, над 2500 гръцки фирми развиват дейност там и много от тях са от Серес. Действително обаче има известен застой, защото България вече е в Европейския съюз, себестойността и там се увеличава, донякъде се изравнява със себестойността в Гърция, така че този баланс има съществено значение“, заяви Янакис, цитиран от БТА.

Председателят на стопанската камара в Драма Стефанос Георгиадис търси причините по-скоро в глобалната икономическа конюнктура.

„С България имаме много добри отношения на сътрудничество, преди всичко с компании в областта на производството на мрамор и на строителни материали. Съществуват съвместни предприятия и в производството на алуминиеви изделия и в хранителната промишленост. Драма участва и в различни проекти в рамките на програмата за европейско териториално сътрудничество, които реализираме заедно с партньори от България. Застоят през последните години е предизвикан главно от условията на световните пазари, където вече се проявява една друга динамика. Какво имам предвид? В този момент има един взрив на инфлацията в световен мащаб и увеличаване на цените. Това вече предизвиква застой и предвещава евентуално ситуация на рецесия през следващите години. Никой не знае колко ще продължи това. Смятам обаче, че в нашата страна, Гърция, в този момент има огромен ръст на брутния вътрешен продукт, който променя изцяло политиката на правителството в посока на подкрепа на малките и средните предприятия и това ще промени и условията за сътрудничество, особено в сферата на износа. Смятам, че това ще бъде в полза и на България“, смята Георгиадис.

 

Източник: https://www.banker.bg/