Никола Чупаров, съосновател и изп. директор на Moneyfold, „Бизнес старт“, 14.09. 2021 г.

Дигиталните валути на централните банки (CBDC) няма да попречат на криптовалутите, а ще се развиват паралелно. В някаква степен те представляват директна конкуренция помежду си, но няма причина двете да не съществуват заедно. Това сподели Никола Чупаров, съосновател и изп. директор на Moneyfold, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

 

Преди дни Украйна стана петата държава, която прие закон за криптовалутите. Същите процеси текат от две години и в Европейския съюз. Когато европейският регламент относно пазарите на криптоактиви (MiCA – Markets in Crypto-assets) бъде приет, страните от ЕС ще бъдат задължени да въведат такива правила, каза гостът.

 

„При създаването на европейския регламент се наблюдава странно явление. Има политически процес на вземане на решения и след това има технология, която се прилага при изпълнението им. В случая с блокчейн и криптовалутите технологията предопределя част от политическите решения. Но хората, които пишат законите и правилата, не са свикнали с това и се получава объркване. В регламента пише едно, но технологично и математически ще бъде невъзможно това да бъде постигнато.“

 

Специално в Украйна законът е фокусиран върху криптоборсите, докато в други държави регулацията е по-всеобхватна, подходите са различни. Никола Чупаров допълва, че едни от най-затегнатите регулации са във Великобритания. Миналата година е въведен нов закон за всякаква дейност с криптовалути и това допълнително е усложнило процесите. Имало е 60 проекта, които са изчаквали да бъдат регулирани и узаконени, но поради тази директива те са изнесени в други държави, вкл. в САЩ.

Първата законова рамка за криптовалутите бе въведена в Япония, а наскоро правилата там бяха затегнати. В последните няколко месеца бяха въведени по-строги регулации и в Южна Корея. По думите на госта това вероятно се прави с цел предотвратяване на измами и с оглед на нарастващия брой криптоактиви.

Гостът е оптимистично настроен за въвеждането на дигиталното евро от Европейската централна банка.

 

„Друг е въпросът каква технология ще се използва – централна база данни в облака или блокчейн. Засега не е ясно и трябва да се изчака 1-2 години.“

 

Английската централна банка върви по същите стъпки и се опитва да създаде рамка за дигитална британска лира. Френската централна банка обяви конкурс за CBDC (central bank digital currency) преди близо 2 години. Имаше десет участника в техния пилотен проект, като всеки е консорциум от банки и финансови фирми, каза още Чупаров.

Китай неотдавна стартира пилотен проект, с който въведе дигиталния юан в няколко града.

 

„Очакването е, че за Зимните олимпийски игри (през февруари 2022 г. в Пекин) китайските власти ще предоставят тези дигитални пари на всички посетители и състезатели, и така ще започне нова ера в световната парична политика. Но вече виждаме как в някои западни държави властите изрично казват на своите участници, когато пътуват до Китай, да не използват тази дигитална валута.“

 

Президентът на Ел Салвадор и екипът около него наистина вярват, че с въвеждането на биткойн като законно платежно средство могат да освободят много пари, които иначе отиват за такси при преводи на пари от чужбина. Целта е да бъдат спестени стотици милиони долари на година, обясни Никола Чупаров.

Той допълни, че има и други държави, които се опитват да въведат криптовалутите като законно платежно средство. Това са страни от Карибския регион, Панама, Парагвай и други части от Централна и Южна Америка. А дали ще бъдат въведени скоро – засега не е ясно.

Гостът даде пример с Algorand и Arweave като нови, интересни блокчейн проекти, свързани с криптовалутите. Преди дни стана ясно, че Ел Салвадор ще използва Algorand за своята блокчейн инфраструктура.

Повече за тенденциите в света на криптото може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук

 

Източник: https://www.investor.bg/