Холандските фермери могат да бъдат принудени да продават земя и да намалят количеството отглеждани от тях животни

Холандските политици обмислят планове да принудят стотици земеделски производители да продадат и да намалят добитъка си, за да намалят вредното замърсяване с амоняк.

След като най-висшият холандски административен съд постанови през 2019 г., че правителството нарушава законодателството на ЕС, като не прави достатъчно за намаляване на излишния азот в уязвимите природни зони, страната започна да се бори с това, което нарича „азотна криза“.

Ограниченията за скорост през деня са намалени до 100 км/ч по магистралите, за да се ограничат емисиите на азотен оксид, големите замърсяващи строителни проекти са спрени и нов закон обещава, че до 2030 г. половината от защитените природни зони трябва да имат здравословни нива на азот.

Сега държавните служители в министерството на финансите и земеделието са изготвили предложения, които включват намаляване на добитъка с 30%, един от най-радикалните по рода си планове в Европа. Два предложени сценария включват принуждаване на някои фермери да продават права на емисии и дори земята си на държавата, ако е необходимо.

Животновъдството произвежда оборски тор, който, когато се смеси с урината, отделя амоняк. Ако попадне в езера и потоци чрез отпадни води от стопанствата, прекомерният азот може да увреди чувствителните естествени местообитания, като например насърчи цъфтежа на водорасли, които изчерпват кислорода в повърхностните води.

Страната има една от най-големите животновъдни индустрии в Европа с повече от 100 милиона милиона говеда, пилета и прасета. Тя е и най-големият износител на месо в ЕС.

„Ние сме сравнително малка държава с много жители, индустрия, транспорт и селско стопанство, така че достигаме границите на това, което природата може да поеме“, каза Руди Буис, говорител на земеделското министерство, цитиран от британския вестник „Гардиън“. „Съществува висока степен на спешност за справяне с проблема с азотните съединения. Това означава, че в близко бъдеще трябва да се направи избор.“

Но идеята за експроприация, или принудителна продажба, поради климатичната криза е политически противоречива в страна, в която шест месеца след общите избори множество партии се опитват да съставят правителство на малцинството.

По време на парламентарни дебати във вторник служебният министър на земеделието Карола Шутен потвърди, че принудителните продажби на емисионни права или земя са последна мярка сред разглежданите мерки.

„Не искам да се отърва от фермерите“, каза тя. „Мисля, че на определени места компаниите не могат да продължат както до момента и затова трябва да гарантираме, че имаме необходимите правила.“

Еколозите приветстваха плановете, казвайки, че това може да бъде бъдеща рамка за Европа. „Това е стъпка в правилната посока“, казва Брам ван Лиер, участник в кампанията „Приятели на Земята“ в Нидерландия. „Бихме направили повече за изкупуването на земите на фермерите и за подпомагането им при преминаването към устойчиво земеделие.

„Азотната криза е много тежка в Холандия, но има и много високо отлагане на азот в Германия и Белгия, например. Мисля, че техните огромни фабрични ферми също ще трябва да бъдат изкупени, за да се съобразят с Директивата за местообитанията на ЕС и за опазване на природата.“

Земеделските групи вече прекараха месеци в блокиране на пътища с трактори в знак на протест срещу други предложения за ограничаване на амоняка от животински отпадъци и много от тях са категорично против.

„Отчуждаването е лоша идея“, казва Витце Сонема, ръководител за обществените въпроси в Холандската организация за земеделие и градинарство (LTO), която предложи план за финансиране на селскостопанските иновации и доброволно преместване или закриване на ферми.

„Първо: по принцип. Това е заграбване на земя от правителството, което не е добро управление. Другата причина е много практична: отчуждаването отнема пет до седем години, преди да имате резултати, а в много случаи и повече. Нямаме това време и това, разбира се, е много по-скъпо.“

Някои засегнати страни казват, че доброволният подход е от съществено значение.

Дерк Босуйк, говорител за селското стопанство на Christian Democratic Appeal, която е част от потенциалната коалиция, заяви: „Емисиите на азотни съединения трябва да се намалят значително …, но има няколко начина за намаляване на това: разширяване, което би означавало повече земя за добитъка, преместване или доброволно изкупуване на фермери в близост до природните резервати, и инвестиране в иновации.“

„В Нидерландия вече има свиване от 3% годишно в селскостопанския сектор, много фермери нямат на кого да предадат земята си и се прогнозира, че след 10 до 15 години 40% до 50% от тях така или иначе ще спрат. Плановете за принудително отчуждаване … са пагубни за подкрепата и доверието в правителството.“

Въпреки несъгласието в парламента, правните експерти посочват, че вече съществува закон за въвеждане на такава политика, свързана с климата.

Жак Слуйсман, професор по експроприационно право в университета Radboud Nijmegen, заяви, че повечето европейски страни имат такива закони. „В Нидерландия… с експроприация, компенсационният режим е много щедър“, добави той.

„Не съм сигурен колко държави следят какво се случва другаде, но за тези проблеми трябва да има ясна политика в цяла Европа, в противен случай проблемите просто се преместват в друга държава. Околната среда не спира до границите.“

Мариан Минесма, директор на НПО-то Urgenda, което спечели съдебно дело, за да принуди холандското правителство да намали емисиите на парникови газове, заяви, че действията на еколозите вероятно ще доведат до по-нататъшни действия на правителството в бъдеще.

„Страхувам се, че това действие не е защото правителството осъзнава, че не прави достатъчно – бих искал те да осъзнаят това – а защото бяха принудени от съдилищата“, каза тя. „Мисля, че съдебните дела ще бъдат движещата сила за повече действия през следващите години.“

Автор: Даниел Николов

Източник: bloombergtv.bg/