Някои крипто ETP-та таксуват инвеститорите до 2,5% годишно от инвестицията им, което създава риск от допълнителна тежест при загуба

Някои чуждестранни инвеститори извличат големи печалби от шепа борсово търгувани продукти (ETP), които отчетоха ръстове в стойността паралелно с редица криптовалути.

Осем от 10-те най-добре представящи се борсово търгувани продукта в света тази година са европейски фондове, които се фокусират върху някаква форма на криптовалута. Борсово търгуваният продукт за проследяване на токени Binance, управляван от швейцарската фирма 21Shares AG, отчита десетократен ръст от началото на годината. Два продукта на CoinShares, които следят етера, нарастват с повече от три пъти, пише Wall Street Journal.

Средната търговия на борсово търгувани продукти с акции, облигации и други ценни книжа е нараснала с 11% за 2021 г., според изчисления на FactSet, докато индексът S&P 500 се увеличава с 19%.

Управителите на активи казват, че крипто ETP-тата могат да предоставят на инвеститорите лесен начин за получаване на експозиция към токени, които се нареждат сред най-ефективните активи на пазарите досега през 2021 г. Но тези ползи могат да дойдат на голяма цена. Някои крипто ETP-та таксуват инвеститорите до 2,5% годишно от инвестицията им, което е повече от два пъти средните разходи за всички отворени взаимни фондове.

Тези ETP-та също така са нестабилни, като криптовалутите, които проследяват, излагайки инвеститорите на потенциално значителни загуби. И тъй като ETP-тата обикновено са структурирани като ценни книжа, подкрепени от инвестициите на емитента, съществува допълнителен риск от загуба на част или на цялата инвестиция, ако емитентът не изпълни задълженията – риск, който до голяма степен не съществува в традиционните борсово търгувани фондове (ETF).

„Най-опитните клиенти разбират разликата“, споделя Офелия Снайдер, съосновател и президент на 21Shares. „Но аз буквално създадох този продукт за майка си“, добавя тя.

Досега през тази година инвеститорите са вложили общо 3,4 млрд. долара в глобални крипто ETP, според Саймън Мот, главен маркетингов директор в Trackinsight, което помага за увеличаването на активите до 9,25 млрд. долара, повечето от които са в Европа.

Анализатори и адвокати посочват, че регулаторите в САЩ вероятно наблюдават отблизо развитието на крипто ETP-тата в чужбина, докато обсъждат дали да одобрят такива средства. Комисията за ценни книжа и борси се опасява, че тези продукти могат да бъдат податливи на измами и манипулации, ако регулаторът не може да следи ефективно търговията с базовите активи.

За повечето американски инвеститори покупката на крипто ETP-та, който се търгува в чужбина, не е опция. Повечето големи брокери, включително Charles Schwab & Co., ограничават закупуването на продукти, които се търгуват на чуждестранните борси.

Шест от най-ефективните крипто ETP-та се управляват от 21Shares. Нейният продукт с токени Binance Coin показва най-добри резултати, следван от различни ETP-та с фокус върху етера и тезоса наред с други, миксиращи различни видове криптовалути.

Когато 21Shares пусна своя продукт с Binance Coin през октомври 2019 г., тя държи приблизително 1,1 милиона токена на стойност около 20,7 млн. долара, или по 18,52 долара всеки. Към петък броят на Binance Coin достигат стойност около 404 долара броя, което увеличава общата стойност в ETP на 443,6 млн. долара.

Повечето от ETP на 21Shares начисляват 2,5% годишна такса плюс допълнителни разходи за влизане и излизане. Ако инвеститор осребри инвестиция от 10 000 долара в ETP с Binance Coin след една година, 21Shares прогнозира общи разходи от около 382 долара, или въздействие върху възвръщаемостта от 3,8%. Това не включва допълнителните разходи, начислени от брокери, включително такси и комисиони за управление на активи.

Инвеститорите на крипто ETP-та трябваше да се борят със същата турбуленция, която първо тласна нагоре цената нае биткойна до около 63 000 долара през април, след което я потопи до под 30 000 долара през юли, само за да се стигне до цена от 45 619 долара в петък.

Тези волатилни импулси подчертават възможността за големи загуби след период на огромни печалби. Това се случва и с високотехнологичните акции и меме акциите, а анализаторите казват, че криптовалутите са също толкова податливи на отливи.

Високите такси по време на такива стресови периоди биха добавили още болка към загубите на инвеститорите.

По статията работи: Аспарух Илиев

 

Източник: https://www.investor.bg/