Предстои да се проведе първо заседание на Съвета по търговия и технологии на ЕС и САЩ, за да създаде дипломатическа платформа за съвместни регулаторни стандарти

Активистите може би са смятали, че политически експлозивните преговори за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) между Европа и Америка са мъртви и погребани. Един от най-важните елементи на тези преговори, които спряха през 2016 г., се въздига от гроба: регулаторното съгласуване между Вашингтон и Брюксел.

Предстои да се проведе първо заседание на Съвета по търговия и технологии (TTC) в Питсбърг на 29 септември, което има за цел да създаде дипломатическа платформа за Европейския съюз (ЕС) и САЩ, така че да работят съвместно по индустриални и технологични стандарти, пише Politico.eu. Целта е двете страни да се противопоставят на възхода на Китай в много сектори – от производство на микрочипове и роботи до изкуствен интелект.

Опитът за изграждане на общ фронт между САЩ и ЕС едва ли би могъл да дойде в по-чувствителен момент от политическа гледна точка, тъй като американското оттегляне от Афганистан проби дупка в европейската вяра в администрацията на президента Джо Байдън. Мнозина в Брюксел се чувстват разочаровани от оттеглянето на Вашингтон от Афганистан, докато САЩ смятат, че страните от ЕС не са поели техния дял от тежестта по време на 20-годишната война.

„Не можете да обсъждате Съвета по търговия и технологии, както и трансатлантическите търговски отношения като цяло, без Афганистан в съзнанието си“, казва търговски дипломат от ЕС, който говори пред медията при условие за анонимност. „Доверието изчезна и трябва да се възстановява стъпка по стъпка“, допълва той.

Двете страни обаче може да не се окажат перфектно съобразени с китайския им съперник.

Брюксел първоначално се надяваше да притисне американците да следват регулаторната линия на Брюксел в областта на технологиите и търговията. Сега големият страх сред европейските служители е, че ЕС би могъл да излезе на второ място в този процес и да отстъпи властта на САЩ, след като Вашингтон разтегна мускули в ранните преговори около предстоящата среща на високо равнище в областта на търговията и технологиите.

TTIP през задната врата?

Преговорите за споразумението се помнят най-вече с протестите заради евентуалното навлизане на пазарите от ЕС на американско говеждо, обработено с хормони, и изплакваните с химикали пилета. Основните ползи от TTIP обаче се крият в обединяването на конфликтните регламенти на ЕС и САЩ. Тогава Брюксел описа тази част от TTIP като „регулаторен орган за сътрудничество“, който обхваща и сектори като данни и киберсигурност.

Очаква се десет работни групи да определят как подобно съвместно създаване на трансатлантическа политика би могло да работи на практика. Този път не става въпрос само за, например, колани за автомобили и фармацевтични продукти. Дискусиите се фокусират върху критични нововъзникващи технологии като изкуствен интелект, полупроводници и управление на данни.

По този начин европейците и американците искат да отвърнат на възхода на Пекин като технологична суперсила.

„Определянето на световните правила не може да бъде оставено на автократични правителства“, коментира американският министър на търговията Джина Раймондо на среща на високо равнище в Талин тази седмица.

И двете страни също искат да поемат ангажименти да контролират по-ефективно цифровия свят. Те ще обсъдят управлението на данни и регулирането на технологичните платформи, включително как Законът на ЕС за цифровите пазари може да се припокрива с плановете на Конгреса на САЩ за нови антитръстови предложения.

„Бихме могли да говорим много за нашите общи ценности и трябва да направим това … но мисля, че нашата работа е да идентифицираме няколко конкретни области на ангажираност и след това няколко конкретни резултати“, казва още Раймондо.

За постигането на тази цел ЕС и САЩ се стремят към по-голямо сътрудничество по веригите на доставки, най-вече производството на полупроводници, според хора, които са пряко запознати с разговорите. И САЩ, и ЕС обявиха планове за връщане на производството на полупроводници у дома и надеждата е да се позволи на американските фирми да участват в усилията на Европа, както и обратното, с производителите на чипове.

Подводни камъни

Проблемът с блокирането на резултатите на първото заседание, казват официални лица и дипломати, е, че Съветът по търговия и технологии е създаден като много широко партньорство. Някои от работните групи са с много неясни имена, например „предизвикателствата пред световната търговия“. По-специално, Дан Мълани от офиса на търговския представител на САЩ и Игнасио Гарсия Берсеро от главна дирекция „Търговия“ на ЕК, който ще бъде съпредседател на тази група, са ключовите хора в неуспешните разговори за TTIP.

Широкият обхват задейства и вътрешни разделения от двете страни на Атлантическия океан.

Във Вашингтон Министерството на търговията и Държавният департамент искат различни неща от дискусиите, въпреки че компетенциите на държавата по тези въпроси са ограничени, докато търговската агенция рискува да бъде закрита. В Брюксел се отделя и антитръстовият отдел, тъй като регламентът за цифровите платформи не е в техните ръце, докато търговският отдел и цифровият отдел се борят за контрол.

За да се усложнят нещата още повече, над дискусиите се очертават трансатлантически вражди както в търговията, така и в технологиите. По отношение на търговията Брюксел и Вашингтон си поставиха краен срок от 1 декември, за да намалят ескалацията по отношение на митата за стомана и алуминий. Доналд Тръмп ги наложи, като използва разпоредба, известна като Раздел 232, която позволява на Вашингтон да налага мита, ако евтиният чуждестранен внос застрашава националната сигурност. Вдигането на митата е вътрешнополитическо главоболие за Байдън.

Що се отнася до технологичната политика, Вашингтон се опитва да възстанови трансатлантическата сделка за трансфер на данни. Раймондо продължава да споменава сделката за трансфер на данни като част от разговорите, според запознати източници от ЕС.

Оттеглянето на САЩ от Афганистан обаче притеснява столиците на ЕС, че Байдън няма да обърне тенденцията за деградиране на западния съюз. „Някои държави членки са разочаровани“, коментира Антъни Гарднър, бивш посланик на САЩ в ЕС. „Те смятаха, че САЩ вземат решения за свои собствени вътрешни цели и не обръщат достатъчно внимание на съюзниците. Така че тези търкания около Афганистан могат да се прехвърлят в готовността за сътрудничество и фокусиране върху китайското предизвикателство“, допълва той.

В същото време и от двете страни има политическа воля да се движат нещата напред. Докато Вашингтон първоначално беше скептичен, сега Брюксел смята, че настроението се е променило. Представители на ЕС виждат участието на държавния секретар Антони Блинкън като знак за това колко сериозно Вашингтон приема преговорите.

По статията работи: Миглена Иванова

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Източник: https://www.investor.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: