Силният долар потопи цената на повечето суровини и ценни метали

Вторник бе предимно червен ден на американските фондови пазари. Инвеститорите бяха предпазливи относно несигурното пълно отваряне на икономиката, като в отзвук Dow Jones и S&P 500 намаляха съответно с 0.76% и 0.34%. Разбира се, страхът от новите варианти на COVID и надеждите за възвръщане към стария начин на живот отново бяха сред главните теми, което накара сантимента да се пренесе към технологичния сектор – най-малко застрашения от рестрикции и локдауни. Apple и Netflix достигнаха рекордни стойности, помагайки на NASDAQ да намери нов връх, след като се покачи с 0.07% за деня. В Европа по аналогичен начин главните индекси загубиха печалбите си от понеделник, като DAX се снижи с 0.56%, а FTSE 100 с 0.53%.

Нефтът също удължи червената си серия след опасения относно занижено търсене– цените на WTI се търгуваха на 68.39 USD за барел. Силният долар беше в основата на повечето суровини и ценни метали да поевтинеят, в това число и златото. Жълтият метал се търгуваше на цени от 1 794 USD за тройунция.

Акценти днес

Икономически данни – Основен лихвен процент в Канада

Главните данни днес ще дойдат от Северна Америка, като от Канада ще разберем за бизнес активността в страната, докато лихвите се очаква да останат непокътнати. За състоянието на щатската икономика пък ще узнаем вечерта от бежовата книга.

Инструмент на фокус

Macy’s – Дневна

Акциите на компанията се радват на бавен, но постоянен възходящ тренд от началото на април насам, с няколко малки корекции по пътя нагоре. Макар и да се движим над 50-периодната експоненциална пълзяща средна и да сме свидетели на впечатляващ скок в средата на август, като че ли за момента цената намери своя връх около 23 USD и сега на ред са продавачите. Тестване на 50 ЕМА е възможно, като при пробив в низходяща посока нивата около 17.50 USD ще бъдат ключови за сантимента на търговците.

USD/TRY – Дневна

Валутната двойка излезе от движението си в техническа фигура възходящ клин през средата на юли и от тогава наблюдаваме спад, а сега и консолидация. Колебанието е видимо, но все пак цената намира силна локална подкрепа около сегашните стойности – дори и при факта, че 50 ЕМА не издържа на продажбите и цената се смъкна под нея. Допълнително, според RSI индикатора тази подкрепа съвпада и с препродадените стойности, така че е възможно тестване за пробив над 50 ЕМА.

Wheat – Дневна

След като достигна познати върхове около 775 USD, най-близкият фючърсен контракт на пшеницата като че ли отново влиза в мимолетен низходящ тренд. Възможно е движение по подобие на това от май месец, след като бе достигнат върха. 50 ЕМА отново се явява като подкрепа, която засега не е пробита трайно, но ако това се случи, нивата около 675 USD и 625 USD ще бъдат ключови за купувачите. MACD индикатора също предвещава продължението на мечи движения, като линиите му все още не са се пресекли в полза на биковете.

Nikkei 225 – Дневна

От малко след средата на август насам главният японски индекс прави впечатляващо възстановяване след сериозен низходящ тренд, характерен с все по-ниски върхове и дъна. Намираме се на известно разстояние от 100 ЕМА – нещо, което не сме виждали от юни. Бичи-настроените все пак трябва да бъдат внимателни от сегашните нива, които са локална съпротива от повече от 4 месеца. Следващите няколко сесии ще бъдат ключови за посоката на индекса, като ако отново продавачите вземат превес зоните около 28 000 и 27 000 трябва да се следят внимателно.

 

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html