Централната банка ще затвори вратичките в регулацията си за финансови технологии и ще включи всички финансови институции, услуги и продукти в своята рамка за надзор

 

Китайските длъжностни лица обещаха да затегнат надзора в индустрията на финансовите услуги, което предполага, че скорошната регулаторна атака върху частния сектор, която разтърси световните пазари, все още не е приключила.

Централната банка ще затвори вратичките в регулацията си за финансови технологии и ще включи всички видове финансови институции, услуги и продукти в своята рамка за пруденциален надзор, заяви Чен Юлу, заместник-управител на Китайската народна банка, на годишния форум на China International Finance в Пекин тази събота. Властите също така ще засилят надзора на валутния пазар на макро и микро нива, каза той, без да уточнява как.

„Ще подобрим ефективността и професионализма на финансовото регулиране, ще изградим всякакви защити за решително предотвратяване на системните рискове“, каза Чен.

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа ще преработи разпоредбите си за компании, които искат да излязат на чуждестранни борси, и ще подобри каналите за чуждестранни инвеститори, чрез които те да участват на китайския пазар на фючърси, каза заместник-председателят Фан Синхай на същия форум.

Инвеститорите са претърпели значителни загуби тази година, като националният референтен индекс CSI 300 е загубил около 16% спрямо най-високата си стойност през февруари, което го прави сред най-слабо представящите се големи показатели в Азия за тази година.

Китай се опитва да запълни празнината, която в продължение на десетилетия позволи на технологичните гиганти като Alibaba Group Holding Ltd. и Tencent Holdings Ltd. да заобиколят ограниченията за чуждестранни инвестиции. През юли регулаторите предложиха правила, които изискват почти всички компании, които искат да излязат на чуждестранни фондови пазари, да преминат преглед на киберсигурността.

Регулаторът на ценни книжа е коментирал с чуждестранните инвеститори скорошния спад в цената на китайски акции търгувани в чужбина. Той беше предизвикан от вълна от изненадващи мерки срещу компании за частно образование и интернет платформи, каза Фан. Инвеститорите смятат, че нямат достатъчно голяма експозиция към китайски активи, каза той.

Фирмите от Уолстрийт и китайските служители възродиха група от 2018 г., за да се срещнат и обсъдят текущата волатилност на пазара. Те са планирали няколко срещи преди края на годината, заяви запознат с подробности човек.

Изключително разхлабената политика на централните банки в големите развити икономики по време на пандемията доведе до увеличаване на финансовата нестабилност в световен мащаб, каза Джоу Лян, заместник-председател на Китайската комисия за регулиране на банките и застраховането, който говори на същия форум. Банковият регулатор ще се съсредоточи върху предотвратяването на рисковете от „злонамереното“ трансгранично движение на капитали на чуждестранни институции, каза той.

Автор: Георги Карамфилов

Източник: bloombergtv.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: