Елвира Набиулина

 

Нова световна финансова криза, съизмерима по мащаби с колапса през 2008-а, може да избухне в рамките на по-малко от 18 месеца, ако инфлацията в глобален план не бъде поставена под контрол, предупреждава „Банк России“.

Мощният ръст на дълга на публичния и частния сектор по време на възстановяването от пандемията заплашва с „драстично и скоростно влошаване“ световното стопанство, ако Федералният резерв започне да качва лихвените проценти, за да овладее инфлационния натиск, допълват руските централни банкери в годишната си прогноза за паричната политика.

В анализа на „Банк России“ се посочва, че увеличението на глобалния БВП може да се забави до едва 1.1%, защото по-високите лихви ще подмамят инвеститорите да се освободят от рисковите активи. Особено тежко ще бъдат поразени развиващите се пазари, които имат по-високи равнища на чуждестранен дълг.

„Рисковите премии ще се качат значително, най-задлъжнелите държави ще се борят да обслужват задълженията си и глобалната икономика ще бъде тласната на ръба на сериозна финансова криза през първото тримесечие на 2023-а“.

Тя ще е сравнима с колапса от 2008-2009-а и ще е съпроводена с дълъг период на несигурност и мъчително възстановяване, пишат руските централни банкери.

Тази прогноза не е основният сценарий на „Банк России“, предвиждащ широк икономически подем с инфлационен натиск, който постепенно ще намалее и ще изчезне до края на 2021-а. Този вариант е „доста по-вероятен“ от алтернативните сценарии за финансова криза, влошаване на пандемичната обстановка или растяща глобална инфлация.

Въпреки това, предупреждението за финансов хаос показва растящите опасения на руските парични експерти от настъпващата инфлация в световен мащаб.

Официални представители на Европейската централна банка и на Федералния резерв нееднократно са заявявали, че очакват повишението на цените да е временно. Председателят на „Банк России“ – Елвира Набюлина – обаче коментира за „Файненшъл таймс“, че инфлационният натиск в Русия вероятно ще е продължителен феномен.

Руските прогнози се появяват на фона на повишаващата се инфлация в развиваща се Европа. Облекчаването на противопандемичните рестрикции в региона върна икономическия продукт на предпандемичните равнища. Но, същевременно, „това възстановяване е съпроводено от забележим ръст на ценовия натиск: потребителските и производствени цени скочиха сериозно през юли и не показват признаци на охлаждане“, посочва в анализ за клиентите си консултантската компания „Кепитъл икъномикс“.

Няколко едри развиващи се стопанства вече започнаха да качват агресивно лихвените проценти в опит да поставят инфлацията под контрол.

Украйна повиши лихвите с 2%, Русия – с 2.25%, а Бразилия – с 3.25 процента. Въпреки това ценовият натиск остава силен. Инфлацията в Бразилия се движи в близост до 9% годишно – в пъти над целевите 3.75% на централната банка, а икономисти прогнозират лихвите в страната да се качат до 7.5% до края на годината от сегашните 5.25 процента.

В тези условия „Банк России“ предприема единствените правилни мерки да изпревари инфлацията с лихвени повишения, коментира Елина Рибакова – заместник главен икономист в Института по международни финанси.

Автор
Цветанка Славова

 

Източник: https://www.banker.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: