Страни като Германия и Италия разчитат на ваксинациите и задължителното носене на маска при новата вълна на коронавируса

Битката срещу COVID-19 превключи в дългосрочен, нискоинтензивен режим в Европа, тъй като редица страни, включително Германия, Италия и Франция, преминават от стремеж за прекратяване на пандемията към подготовка за живот с нея, пише Wall Street Journal.

Правителствата очертават планове за кампании за носене на маски, често тестване и ограничени мерки за социално дистанциране, за да поддържат вируса под контрол преди третата пандемична зима в региона.

Те са подпомогнати от общество, което се оказва относително толерантно към социалните ограничения. За разлика от САЩ, където някои щати бързо отмениха ограниченията на фона на оптимизма, че вирусът затихва, никога не е имало големи очаквания, че пандемията е приключила в Европа, където броят на заразените нараства спорадично през пролетта и лятото.

Германия, която не е отменяла ограниченията по време на пандемията, съобщи по-рано този месец, че единствено ваксинирани, преболедували или хора със скорошен отрицателен тест за COVID-19 ще могат да влизат в ресторанти, болници и други места на закрито, ако броят на заразените не падне до много ниско ниво. Маските ще останат задължителни в затворени пространства и в обществения транспорт за неопределено време, дори за ваксинираните.

В Берлин, където учебната година започна през август, децата трябва да носят маски в училище и са тествани за вируса няколко пъти на седмица. Правителството изпрати писма до семействата на деца, които могат да получат ваксина срещу COVID-19, за да ги насърчи да я приемат.

Страни като Франция и Италия също правят ваксинирането, скорошното преболедуване или отрицателен тест предварително условие за ежедневни дейности. Френските ресторантьори, които не проверяват клиентите, рискуват глоби до 9 хил. евро и една година затвор.

В САЩ някои градове и щати като Калифорния обявиха неотдавна сходни ограничения.

Учени отбелязват, че плановете на правителствата показват реалността и осъзнаването, че COVID-19 няма да изчезне толкова бързо, колкото се смяташе, а вместо това ще заеме мястото си сред респираторните заболявания като грипа.

Не е ясно колко време ще е необходимо за достигане до този етап. Но ваксините означават, че най-смъртоносната част от пандемията почти сигурно е в миналото, а правителствата няма да прибягват отново до строги национални блокади за овладяване на вируса.

Новите смъртни случаи от COVID-19 както в Европа, така и в САЩ са значително по-малко спрямо предходните вълни на пандемията.

Европа постига напредък във ваксинирането на населението си след колебливото начало. В ЕС напълно ваксинирани са над 57% от населението, сочат данни на проекта Our World in Data (Нашият свят в данни) на Оксфордския университет към 30 август. В САЩ делът на напълно ваксинираните е 51%, а във Великобритания – 62%. Испания достигна 69%, Германия и Италия – 60%, а Франция – 58%. (В България този дял е 16% към 17 август, а в съседните страни варира от 25% в Северна Македония и 27% в Румъния до 55% в Гърция – бел. ред.)

Но според учените стадният имунитет, или етапът, в който населението е достигнало достатъчен имунитет чрез ваксинация или заразяване, за да се предотврати разпространението на вируса, остава далечна перспектива, ако изобщо може да бъде достигнат. Възможно е да се появят и нови варианти, които заобикалят тези защити.

Ограниченията за пътувания и режимите за изолация за потвърдени случаи на COVID-19 са нещо обичайно за региона и вероятно ще се запазят за известно време. Страните засилиха генетичното си наблюдение, за да проследяват по-добре вариантите. Много правителства разширяват повсеместните, редовни тестове за засичането на случаи и затягат, вместо да отслабват, системите си за проследяване на контакти.

Великобритания възприе малко по-различен подход, като избра да свали повечето ограничения и да се довери на ваксините и на поведението на хората за поддържане на COVID-19 под контрол. Премиерът Борис Джонсън призова британците да се научат да живеят с вируса, както с останалите респираторни заболявания.

Данните показват, че британците остават предпазливи въпреки смекчаването на ограниченията, което поставя на преден план потенциалната роля на поведението в ограничаването на разпространението на вируса. Допитване на YouGov установи, че 70% от британците са заявили в края на юли след смекчаването на ограниченията в Англия, че продължават да носят маски на обществени места, като делът не се е променил много от пролетта на 2020 г. насам. Много магазини и транспортни оператори продължават да изискват от клиентите да носят маска, но прилагането на правилата е хаотично.

Данни на Google показват, че посещенията във Великобритания на ресторанти, търговски центрове и места за забавление като киносалони в началото на август са с около 3% под нивата преди пандемията. Използването на обществения транспорт е с една трета по-ниско. Посещенията на работното място са с 42% по-малко.

Италия, която понесе по-тежък удар от пандемията, се готви за продължителна борба. Тя използва цветова система, която включва редица параметри, за да класифицира състоянието на пандемията и строгостта на ограниченията.

Червените области имат най-много ограничения, следвани от жълтите, зелените и белите, където няма почти никакви ограничения с изключение на носенето на маска на закрити обществени места.

„Хората тук осъзнават, че битката срещу COVID продължава и че тя ще бъде дълга“, казва Клаудио Канчели, кмет на Нембро, град с 11 хил. души население близо до епицентъра на първата вълна на пандемията в Италия. Канчели отбелязва, че маските продължават да се носят често на открито, въпреки че не са задължителни, а хората казват, че са готови да получат трета доза ваксина, ако властите я одобрят.

„Хората не свалят гарда, защото знаят, че не е приключило и ще е необходимо дълго време, преди да стигнем до там“, коментира той.

 

Източник: https://www.investor.bg

Категория: 
Ключови думи: