Какво е това, което Palantir Technologies знае, a останалите не знаем? Доста много, ако съдим по броя на правителствата, които са готови да платят за анализирането на данни от американската високотехнологичната компания, пише Стефан Уагстил за Financial Times.

И така, какъв извод трябва да си направим от покупката на Palantir през август на злато за 50,7 милиона долара? Компанията купи слитъци при положение, че пазарът на благородни метали в момента далеч не блести.

Любопитно е, че компанията не вложи парите си в златен фонд или друг финансов инструмент на базата на злато, а в изключително сигурните кюлчета от по 100 унции, както заяви „в сигурно съоръжение на трета страна, разположено в североизточната част на САЩ“.

Palantir даде ясно да се разбере, че тези решения се ръководят от възгледа, че светът става все по-опасен – или поне че икономическите и финансовите перспективи изглеждат по-малко предсказуеми. Както каза главният й оперативен директор Шям Санкар: „Трябва да сте подготвени за бъдеще с повече неочаквани събития от типа черен лебед“.

Инвестицията бързо разпали интернет с теории на конспирацията. „Един от най-големите клиенти на Palantir е ЦРУ… Сигурен съм, че имат някаква вътрешна информация за това, което предстои да се случи“, се казва в един пост в социалната мрежа Reddit.

Трябва да поставим това в контекст. 50,7 млн. долара не са много за Palantir, като се има предвид, че тя имаше кешови резерви от 2,3 млрд. долара в края на март. Също така, макар че съоснователят милиардер Питър Тийл е технологичен инвеститор със звезден статус, няма гаранция за финансов успех на Palantir. Тя все още прави загуби близо две десетилетия след основаването си. Ако основният й бизнес не е печеливш, защо Palantir трябва да е добра в залагането на злато?

Но въпреки това благородният метал наистина може да си заслужава да бъде разгледан. За радост на златните маниаци, миналата година металът реагира по традиционен начин на настъпването на пандемията, като предложи безопасно убежище, както през вековете. С оттеглянето на инвеститорите от финансовите пазари и срива на глобалните акции, златото скочи от 1558 долара за тройунция в края на 2019 г. до рекорд от над 2000 долара през август 2020 г.

Оттогава, тъй като разпространението на ваксините позволи на световната икономика да се възстанови, инвеститорите се втурнаха обратно към акциите, водени от подновения ангажимент на централните банки да поддържат лихвите изключително ниски. Златото падна до около 1800 долара за тройунция.

Засилваща натиска надолу върху златото е нарастващата загриженост за инфлацията, особено в САЩ, където на годишна база тя скочи от едва 1,4% през януари до 5,4% през юли. Централните банкери казват най-вече, че това е еднократен отговор на постпандемичните затруднения и прекъсванията при доставките.

Но има сигнали, че недостигът на работна ръка тласка нагоре заплатите – повишения, които трудно биха могли да се обърнат. Те биха били добре дошли по отношение на намаляването на глобалното икономическо неравенство, но ще вдигнат общото ниво на цените, рискувайки постоянната инфлация.

Ако централните банки реагират по учебник, като покачат лихвените проценти, облигациите ще започнат да генерират по-висока доходност, правейки златото (и други активи без доход) по-малко привлекателни. Следователно не е изненадващо, че консенсусните пазарни перспективи за златото са в най-добрия случай плоски. JPMorgan вижда „продължаваща меча перспектива за цените на златото през следващите тримесечия“. А Goldman Sachs казва, че за суровините като цяло „тенденцията не е на наша страна в момента“.

Имайте предвид, че дори след 10%-я спад от миналогодишния връх златото все още се търгува близо до предишния рекорд, отбелязан  когато цените скочиха след световната финансова криза през 2008 г. на фона на едновременните страхове от инфлация и банкови кризи.

Внимавайте и при инвестиране в злато за дългосрочен период. През последните 30 години жълтият метал изостана значително от американските акции, въпреки че бе в крак с облигациите (през вял период за инструментите с фиксиран доход).

Но има и бичи аргумент. Въпреки нарастващата доходност по облигациите ускоряващата се инфлация означава, че реалните лихвени проценти остават отрицателни, като всъщност спаднаха допълнително през последните месеци. Както казва Рона О’Конъл, анализатор в брокера StoneX, алтернативната цена на притежаването на активи, които не генерират доход – например злато – е намаляла, като инвеститорите губят по-малко доход в реално изражение, отколкото дори преди няколко месеца.

Но близкото минало сочи, че голям скок в цените вероятно ще дойде само с друга криза, както се случи през 2008-11 и 2020 г.

Не липсват потенциални задействащи фактори – афганистанската криза, смущения в доставките на петрол от Близкия изток, напрежението между САЩ и Китай, и конфликтът между Русия и Украйна са само някои от тях.

Освен това планираното излизане от безпрецедентната политика на лесни пари в глобален мащаб крие големи неизвестни, изпълнени с опасност. Ако се действа твърде бързо, може да се задуши възстановяването след пандемията. Ако пък се изчака прекалено дълго, инфлацията може да излезе извън контрол.

Задачата се усложнява от правителствата, които не бързат с високите лихви, като някои предпочитат инфлацията да намали тежестта на заемите им от пандемичната ерата. Управителите на централните банки ще се нуждаят от всички свои политически, както и финансови умения, за да осигурят безопасно приземянване. Ако сбъркат, може да видим цяло ято черни лебеди.

Дейвид Нойхаузер, главен инвестиционен директор във фирмата за алтернативно управление на активи Livermore Partners, е сред тези, които виждат „огромна възможност днес в златото“.

Пишейки до инвеститорите си този месец, той казва, че има „сериозни съмнения“ доколко очакваното оттегляне на политиката на лесни пари от Федералния резерв на САЩ ще окаже влияние върху пазарите и върху икономиката. Последният глобален скок на инфлацията през 70-те и 80-те години на миналия бе защото властите забавиха сериозните действия, докато не стана твърде късно, написа Джон Плендър по-рано през годината за FT.

Така че поставянето на част от портфолиото ви в злато при тези обстоятелства може да има някакъв смисъл, особено за избягващите риска инвеститори.

Но не изпадайте в крайности. Ако наистина се опасявате от тотален икономически срив, трябва да се запасявате с шунка и печен боб, а не с кюлчета. И за разлика от Palantir няма нужда да купувате слитъци и да се притеснявате за съхранението им: борсово търгуваните фондове (ETF) в злато са масови днес.

Преди всичко не ликвидирайте останалата част от портфолиото си. Както всеки уважаван мениджър на активи ще каже, ключът към ефективната финансова защита, включително срещу екстремни събития, е диверсификацията. В крайна сметка, в Palantir делът на златото в паричните средства е под 3%.

Източник: https://www.investor.bg/

Категория: 
Ключови думи: