35% от корпорациите в UK ще се върнат на предкризисните нива до 2023, а половината от МСП повишават цените и съкращават персонал

Възстановяването за големите компании във Великобритания е в разгара си, тъй като корпоративните инвестиции се връщат към нивата отпреди кризата, а паричните резерви играят ключова роля. В същото време прекъсването на работата заради коронавирус принуждава малките предприятия в Лондон да правят трудни избори. Това са изводите от две независими проучвания на Investec и Moore UK, предоставени на City A.M.

Близо половината от корпорациите във Великобритания очакват бизнес инвестициите да се върнат на предкризисните нива до края на 2022 г., когато бизнесът отново ще се нормализира, сочи проучването на Investec. В същото време половината от всички малки и средни предприятия в Обединеното кралство ще повишат цените си през 2022 г., а всеки трети планира съкращения след отпадането на ковид-локдауните.

Хоризонтът пред възстановяването за големите е чист 

Само 16% от висшите мениджъри на големи корпорации във Великобритания очакват възстановяването на инвестициите да отнеме три или повече години, като 35% твърдят, че те ще се върнат на предкризисните нива до 2023 г., според проучването на Investec, проведено сред 100 висши мениджъри в корпорации с общ размер на паричните депозити над 6,17 млрд. паунда.

London 01

Според проучването паричните резерви ще бъдат основен източник за увеличаване на инвестициите.

Повече от половината (52%) от анкетираните компании очакват паричните резерви да намалеят през следващите шест месеца, като 11% прогнозират драматичен спад на паричните резерви, обусловен главно от връщането към обичайната дейност.

От компаниите, които оценяват, че паричните им резерви ще намалеят, 81% казват, че това ще се случи, защото ще ги използват за финансиране на значителни планове за растеж, докато две трети (67%) заявяват, че трябва да имат достъп до паричните резерви, за да покрият растежа и увеличените разходи при връщането към нормалния начин на работа.

Около 17% посочват, че паричните им резерви ще намалеят, защото трябва да изплатят правителствените заеми, взети по време на кризата.

„Много компании натрупаха значителни парични резерви по време на кризата и с нормализирането на икономиката до известна степен ще започнат да намаляват паричните си наличности“, коментира Ф. Д. Айгелаар, ръководител на отдел „Финансиране на клиентски групи“ в Investec.

„Повече от половината от фирмите очакват паричните депозити да намалеят, а мнозинството от тях смятат, че инвестициите в оперативната дейност и бизнеса им ще се върнат на предкризисните нива през следващите една-две години“, добави той.

„Това подчертава необходимостта от гъвкавост и планиране при работата с паричните резерви, а финансовите отдели ще трябва да балансират как да направят това след 18 месеца, през които много от тях трупаха парични средства“, отбеляза Айгелаар.

Малките и средни компании се борят за въздух

В същото време половината от малките и средните предприятия в Обединеното кралство планират да повишат цените си през следващата година, като основният фактор за това е прекъсването на веригата за доставки, сочи проучване на Moore UK, огласено вчера.

Освен това един от всеки трима собственици на малко или средно предприятие планира да извърши съкращения след премахването на мерките, предпазващи служителите от съкращения по време на пандемията.

London 02

Предприятията, които планират съкращения, смятат да освободят средно 45 % от работната си сила през следващите шест месеца, установи Moore UK.

Собствениците на предприятия в Лондон са по-склонни да планират съкращения, отколкото тези в която и да е друга част на Обединеното кралство, като 42% от тях обмислят да съкратят персонал.

Според Moore това вероятно отразява въздействието на пандемията върху финансите на ресторантите, хотелите и пъбовете, които съставляват значителна част от лондонската икономика.

Морийн Пенфолд, председател на Moore UK, казва, че макар в края на затварянето на 30 септември да не се е появила вълна от съкращения, много предприятия сега изчакват, за да видят дали през следващите месеци ще се наложат съкращения.

„Обединеното кралство далеч не е излязло от трудната ситуация, когато става въпрос за съкращения,“ допълни Морийн Пенфолд. „Изненадващо е, че толкова много предприятия обмислят да намалят броя на персонала толкова значително. Политиците трябва да внимават да не приемат, че икономиката отново е в добро здраве – особено като се има предвид как новите ограничения, които току-що бяха въведени, могат допълнително да повлияят на бизнеса.“

„Никой бизнес не иска да съкращава персонал, ако това може да бъде избегнато, а изглежда, че много от тях все още изчакват да разберат дали трябва да прибягнат към това. Паричните им потоци може би им позволяват засега да запазят пълния брой наети служители, но те имат планове за бързи съкращения, ако се наложи“, заключава Пенфолд.

 

Източник: bloombergtv.bg/